Lyhyt esiintymiskoulutus webcast-lähetykseen

Johdanto

Tämä on lyhyt esiintymisvalmennus kaikille videotallenteilla tai suorissa lähetyksissä esiintyville henkilöille. Materiaalia voi vapaasti jakaa, tulostaa ja kopioida muuntelemattomana.

Vaatetus

Neutraali ja siisti vaatetus toimii parhaiten. Kovin kirjavia vaatteita ja täysin kokomustaa tai -valkoista kannattaa välttää.

Vältä myös voimakkaita ja tiheitä raitoja. Tiheät kuviot voivat alkaa ”elää” videokuvassa ja viedä katsojan huomion. Vihreää taustaa vasten kuvattavissa ns. Chroma Key -kuvauksissa täytyy välttää vihreää väriä.

Ennen kaikkea pukeudu kuitenkin niin, että tunnet olosi mukavaksi.

Esitystekniikka

Mikrofonitekniikka

Varmista ennen tilaisuuden alkamista tekniikasta vastaavalta henkilöltä, millaisen mikrofonin tarvitset, sekä koska ja mistä sen saat. Varmista ennen puheesi aloittamista, että sinulla on mikrofoni ja että se on kytketty päälle. Varmista tarvittaessa, miten mikforoni toimii, ja tarvitseeko sitä kytkeä erikseen päälle tai pois.

Joissakin tilanteissa on mahdollista, että sinulle annetun mikrofonin ääni ei kuulu tilan kaiuttimista eli ns. saliäänentoistosta, vaan se on tarkoitettu ainoastaan webcast-lähetystä varten. Tämä on tyypillinen toteutustapa etenkin, jos tila on pieni ja kuulijoita on vähän. Tällöin ei kannata yllättyä, jos äänesi ei kuulukaan kaiuttimista. Se todennäköisesti kuuluu etäyleisölle mainiosti.

Yleinen virhe lähetyksen tai esityksen alussa on testata mikrofonia kysymällä yleisöltä ”toimiiko tämä”, tai toteamalla ”tämä ei taida toimia”. Tämän välttämiseksi kannattaa kokeilla ja varmistaa mikrofonin toimivuus hyvissä ajoin ennen lähetyksen alkamista.

Jos kukaan muu ei tarvitse mikrofoniasi, älä irrota sitä, ennen kuin osuutesi on varmasti kokonaan ohi. Muista, että myös aivan tilaisuuden lopussa saattaa tulla kysymyksiä.

Ellei sinulle erikseen ole niin ohjeistettu, älä kytke mikrofoniasi pois päältä, jotta et unohda kytkeä sitä myöhemmin takaisin päälle.

Käsi- tai pöytämikrofoniin puhuessasi pidä mikrofoni noin 10–20 cm etäisyydellä.

Esityskalvot

Älä vilkuile takanasi olevaa projektorin kuvaa. Tällöin käännyt poispäin yleisöstä, ja se näyttää yleensä videokuvassa ikävältä. Tätä tarkoitusta varten sinulla on oma puhujanäyttö tai läppäri, josta näet esityskalvosi säilyttäen rintamasuunnan yleisöä kohti.

Älä myöskään astu projektorin valokeilaan, koska siinä valaistus on videokuvan kannalta todella huono.

Presentaatioissa on paras käyttää esitysnäkymää (Presenter View), jossa näet diojen vierellä omat muistiinpanosi. Pyri käyttämään näitä kuitenkin vain huomaamattomasti esityksesi tukena, ja säilytä luonteva katsekontakti yleisöön.

Kalvojen vaihdot näyttävät huomattavasti ammattimaisemmilta, kun käytät vaihtamiseen kaukosäädintä. Tietokoneen näppäimistön käyttö kalvojen vaihtoon ei ole hyvä ajatus etenkään silloin, jos joudut jatkuvasti siirtymään esityskoneelle kalvojen vaihtamista varten. Jos seisot aivan esityskoneen edessä ja sen näyttö on säädetty kovin kirkkaaksi, se saattaa myös valaista kasvojasi epäedullisella tavalla.

Teleprompteri

Joskus kuvauksiin on varattu ns. teleprompteri, jolloin näet esityskalvot suoraan kameran edessä olevasta näytöstä. Itse kamera jää piiloon prompterin taakse. Tämä helpottaa esiintymistä huomattavasti. Prompterin käyttö on syytä harjoitella etukäteen. Prompteria varten voidaan joko kirjoittaa sanasta sanaan valmis teksti, tai sitten siinä voidaan näyttää käyttämäsi esityskalvot.

Prompteri antaa myös mahdollisuuden osoittaa hiiren nuolella haluamiasi kohtia. Sovi tästä kuitenkin teknikon kanssa hyvissä ajoin ennen esityksesi alkua, ja pyydä siihen tarkempi ohjeistus.

Esiintyminen

Saat lisää itsevarmuutta, kun valmistaudut esiintymiseen rauhassa ja käyt peilin edessä katsomassa, että kaikki on kunnossa.

Myös esityksen harjoittelu peilin edessä on hyvä ajatus. Vielä parempi on, jos voit harjoitella esiintymistä kameralle, ja katsoa sitä jälkeenpäin.

Esiintymisessä huomioitavaa

 • Esiinny rauhallisesti.
 • Vältä ylimääräistä heilumista kameran edessä.
 • Katso eteenpäin ja pidä luonteva katsekontakti yleisöön. Älä vilkuile takanasi olevia kalvoja, koska silloin olet selin kameraan.
 • Älä seiso valkokankaan edessä siten, että projektorin valo osuu kasvoillesi.
 • Suunnittele esityksesi etukäteen. Valmistaudu etukäteen seuraaviin asioihin, ja mieti myös ajallisesti, missä kohti esitystäsi ne tulevat:
  • kalvojen vaihdot
  • mahdolliset yleisökysymykset
  • mahdolliset esiintyjien vaihdot
  • huomioi esim. videoiden esitykset
 • Pidä esityksen rakenne eheänä ja tiiviinä. Yksi minuutti suomenkielistä puhetta vastaa noin 90 sanaa. Tämä on hyvä nyrkkisääntö valmista tekstiä kirjoitettaessa.
 • Esiintyjien vaihtuessa suunnittele etukäteen, kuinka hoidat seuraavat asiat:
  • mikrofonien vaihto
  • esityskalvojen vaihto
  • koreografia (mistä suunnasta seuraava esiintyjä tulee, ja mihin itse poistut)

Muista, että sinulla on kaksi yleisöä

Muista sekä paikan päällä oleva yleisö että etäyleisö. Jos annat paikan päällä oleville katsojille esimerkiksi ryhmätyön, kerro etäyleisölle, kauanko ryhmätyö kestää, ja ohjeista, mitä etäyleisö voi tehdä sillä välin. Pysy lupaamassasi aikataulussa.

Pysy luontevana koko esityksen ajan

Säilytä rauhallisuus ja itsevarmuus alusta loppuun. Kun lopetat esityksen, kiitä ja säilytä katse kameraan tai yleisöön muutaman sekunnin ajan, jotta lähetys ehditään päättää luontevasti.

Vältä kalvojen sisällön toistamista suoraan, äläkä opiskele tekstiä sanasta sanaan ulkoa. Kun osaat asiasi sujuvasti, puhut sen luontevammin kuunnellen omaa yleisöäsi ja seuraten heidän reaktioitaan. Puheestasi tulee näin paljon mielenkiintoisempi.