Esiintyminen webcast-lähetyksessä

JOHDANTO

Tämä aineisto on tehty Apogeen yrityksille suunnattuja koulutuksia varten. Se on tarkoitettu vastaamaan yleisimpiin haasteisiin esiinnyttäessä webcast-lähetyksessä.  Aineisto sopii tueksi kaikille videotallenteilla tai suorissa lähetyksissä esiintyville henkilöille. Materiaalia voi vapaasti tulostaa ja kopioida muuntelemattomana.

VAATETUS

Neutraali ja siisti vaatetus toimii parhaiten. Vältä kovin kirjavia vaatteita, jotka voisivat näyttää kuvassa sekavilta. Täysin valkoinen tai musta vaatetus eivät myöskään näytä kuvassa hyvältä.

Vältä myös voimakkaita ja tiheitä raitoja. Tiheät kuviot alkavat helposti ”elää” videokuvassa ja vievät katsojan huomion. Vihreää taustaa vasten kuvattavissa ns. Chroma Key -kuvauksissa täytyy välttää vihreää väriä.

Ennen kaikkea pukeudu kuitenkin niin, että tunnet olosi mukavaksi.

Esitystekniikka

Mikrofonitekniikka

Varmista ennen tilaisuuden alkamista tekniikasta vastaavalta henkilöltä, millaisen mikrofonin tarvitset, sekä koska ja mistä sen saat. Varmista ennen puheesi aloittamista, että sinulla on mikrofoni ja että se on kytketty päälle. Varmista tarvittaessa, miten mikforoni toimii, ja tarvitseeko sitä kytkeä erikseen päälle tai pois.

Joissakin tilanteissa on mahdollista, että mikrofonin ääni ei kuulu tilan kaiuttimista eli ns. saliäänentoistosta, vaan se on tarkoitettu ainoastaan webcast-lähetystä varten. Tämä on tyypillinen toteutustapa etenkin, jos tila on pieni ja kuulijoita on vähän. Tällaiset asiat on hyvä tarkistaa etukäteen, jotta et itse ylläty, jos äänesi ei kuulukaan kaiuttimista.

Yleinen virhe lähetyksen tai esityksen alussa on testata mikrofonia kysymällä yleisöltä ”toimiiko tämä”, tai toteamalla ”tämä ei taida toimia”. Tällaista olisi hyvä välttää. Sen sijaan kannattaa kokeilla ja varmistaa mikrofonin toimivuus hyvissä ajoin ennen lähetyksen alkamista.

Jos kukaan muu ei tarvitse mikrofoniasi, älä irrota sitä, ennen kuin osuutesi on kokonaan ohi. Muista, että tilaisuuden lopussa saattaa tulla kysymyksiä.

Ellei sinulle erikseen ole niin ohjeistettu, älä kytke mikrofoniasi pois päältä, jotta et unohda kytkeä sitä myöhemmin takaisin päälle.

Käsi- tai pöytämikrofoniin puhuessasi pidä mikrofoni noin 10–20 cm etäisyydellä.

PowerPoint-esitysnäkymä

PowerPoint-presentaatioissa on paras käyttää esitysnäkymää (Presenter View), jossa näet diojen vierellä omassa näkymässäsi omat muistiinpanot. Vältä kuitenkin katsomasta kalvoihin liikaa, vaan säilytä luonteva katsekontakti yleisöön.

Kalvojen vaihdot näyttävät kuvassa huomattavasti ammattimaisemmilta, kun käytät kalvojen vaihdoissa kaukosäädintä. Tietokoneen näppäimistön käyttö kalvojen vaihtoon ei ole hyvä ajatus etenkään silloin, jos joudut jatkuvasti siirtymään esityskoneelle kalvojen vaihtamista varten. Jos seisot aivan esityskoneen edessä ja sen näyttö on säädetty kovin kirkkaaksi, se saattaa myös valaista kasvojasi epäedullisella tavalla.

Teleprompteri

Joskus kuvauksiin on varattu ns. teleprompteri, jolloin näet esityskalvot suoraan kameran edessä olevasta näytöstä. Tämä helpottaa esiintymistä huomattavasti. Prompterin käyttö on syytä harjoitella etukäteen. Prompteria voidaan käyttää joko siten, että näet siinä valmiin, rullaavan tekstin tai niin, että näet siinä käyttämäsi esityskalvot.

Prompteri antaa myös mahdollisuuden osoittaa hiiren nuolella haluamiasi kohtia. Varmista kuitenkin ennen esitystä, että hiiri on ulottuvillasi, ja että nuoli on asetettu riittävän suureksi.

Esiintyminen

Saat lisää itsevarmuutta, kun valmistaudut esiintymiseen rauhassa ja käyt peilin edessä katsomassa, että kaikki on kunnossa.

Auttaa myös, jos harjoittele esiintymistä peilin edessä ennen aloittamista. Vielä parempi on, jos voit harjoitella esiintymistä kameralle, ja katsoa sitä jälkeenpäin.

Esiintymisessä huomioitavaa

 • Esiinny rauhallisesti.
 • Vältä ylimääräistä heilumista kameran edessä.
 • Katso eteenpäin ja pidä luonteva katsekontakti yleisöön. Älä vilkuile takanasi olevia kalvoja, koska silloin olet selin kameraan.
 • Älä seiso valkokankaan edessä siten, että projektorin valo osuu kasvoillesi.
 • Suunnittele esityksesi etukäteen. Valmistaudu etukäteen seuraaviin asioihin, ja mieti myös ajallisesti, missä kohti esitystäsi ne tulevat:
  • kalvojen vaihdot
  • yleisökysymykset
  • esiintyjien vaihdot (suunnittele nämä myös tarkkaan ennakkoon)
  • huomioi esim. videoiden esitykset
 • Pidä esityksen rakenne eheänä ja tiiviinä. Yksi minuutti suomenkielistä puhetta vastaa noin 90 sanaa.
 • Esiintyjien vaihtuessa suunnittele etukäteen, kuinka hoidat seuraavat asiat:
  • mikrofonien vaihto
  • esityskalvojen vaihto
  • koreografia (mistä suunnasta seuraava esiintyjä tulee, ja mihin itse poistut)

Muista, että sinulla on kaksi yleisöä

Muista sekä paikan päällä oleva yleisö että etäyleisö. Jos annat paikan päällä oleville katsojille esimerkiksi ryhmätyön, kerro etäyleisölle, kauanko ryhmätyö kestää, ja ohjeista, mitä etäyleisö voi tehdä sillä välin. Pysy myös lupaamassasi aikataulussa.

Pysy luontevana koko esityksen ajan

Säilytä rauhallisuus ja itsevarmuus alusta loppuun. Kun lopetat esityksen, kiitä ja säilytä katse kameraan tai yleisöön muutaman sekunnin ajan, jotta lähetys ehditään päättää luontevasti.

Vältä kalvojen sisällön toistamista suoraan, äläkä opiskele tekstiä sanasta sanaan ulkoa. Kun osaat asiasi sujuvasti, puhut sen luontevammin kuunnellen omaa yleisöäsi ja seuraten heidän reaktioitaan. Puheestasi tulee näin paljon mielenkiintoisempi.