Esiintyminen webinaarissa – yleisötilaisuudet

Miten toimia videokameran edessä, kun tilaisuus lähetetään suorana webcast-lähetyksenä, ja esiinnyt samanaikaisesti sekä paikan päällä olevalle että etyleisölle?

Vaatetus

Neutraali ja siisti vaatetus toimii parhaiten. Kirjavia, raitaisia, ruutuisia, kokomustaa tai -valkoista kannattaa välttää.

Ennen kaikkea pukeudu niin, että tunnet olosi mukavaksi.

Harjoittele rauhassa

Saat lisää itsevarmuutta jos  valmistaudut esiintymiseen rauhassa esim. harjoittelemalla esitystäsi peilin edessä tai esittämällä sen tutulle henkilölle.

Pysy luontevana

Säilytä rauhallisuus alusta loppuun. Kun lopetat esityksen, kiitä ja säilytä katse kameraan tai yleisöön muutaman sekunnin ajan, jotta lähetys ehditään päättää luontevasti.

Vältä kalvojen sisällön toistamista suoraan. Kun osaat asiasi sujuvasti, puhut sen luontevammin kuunnellen omaa yleisöäsi ja seuraten heidän reaktioitaan. Puheestasi tulee näin  mielenkiintoisempi.

Esitystekniikka

Mikrofonitekniikka

Varmista ennen tilaisuuden alkamista tekniikasta vastaavalta henkilöltä, millaisen mikrofonin tarvitset ja mistä sen saat. Varmista ennen puheesi aloittamista, että sinulla on mikrofoni ja että se on kytketty päälle.

Joissakin tilanteissa on mahdollista, että sinulle annetun mikrofonin ääni ei kuulu tilan kaiuttimista eli ns. saliäänentoistosta, vaan se on tarkoitettu ainoastaan webcast-lähetystä varten. Tämä on tyypillinen toteutustapa etenkin, jos tila on pieni ja kuulijoita on vähän.  Se todennäköisesti kuuluu webinaarin katsojille mainiosti.

Varmista mikrofonin toimivuus hyvissä ajoin ennen lähetyksen alkamista.

Jos kukaan muu ei tarvitse mikrofoniasi, älä irrota sitä, ennen kuin osuutesi on varmasti kokonaan ohi. Varaudu lopussa mahdollisesti esitettäviin kysymyksiin.

Pyydä yleisöä käyttämään mikrofonia kysymyksiin, muuten ne eivät kuuluu lähetyksessä tai tallenteella.

Käsi- tai pöytämikrofoniin puhuessasi pidä mikrofoni noin 10–20 cm etäisyydellä.

PowerPoint-esitysnäkymä

Presentaatioissa voit käyttää esitysnäkymää (Presenter View), jossa näet diojen vierellä omat muistiinpanosi. Pyri käyttämään näitä kuitenkin vain huomaamattomasti esityksesi tukena, ja säilytä luonteva katsekontakti yleisöön.

Kalvojen vaihdot näyttävät huomattavasti ammattimaisemmilta, kun käytät vaihtamiseen kaukosäädintä.

Sinulla on kaksi yleisöä

Muista sekä paikan päällä oleva yleisö että etäyleisö. Jos annat paikan päällä oleville katsojille esimerkiksi ryhmätyön, kerro etäyleisölle, kauanko ryhmätyö kestää, ja ohjeista, mitä etäyleisö voi tehdä sillä välin. Pysy lupaamassasi aikataulussa.

Lyhyt muistilista esiintyjälle

  • Esiinny rauhallisesti.
  • Vältä ylimääräistä liikkumista kameran edessä.
  • Katso eteenpäin ja pidä luonteva katsekontakti yleisöön.
  • Vältä seisomista valkokankaan edessä.
  • Suunnittele esityksesi etukäteen. Valmistaudu etukäteen seuraaviin asioihin, ja mieti myös ajallisesti, missä kohti esitystäsi ne tulevat:
    • kalvojen vaihdot
    • mahdolliset yleisökysymykset
    • huomioi esim. videoiden esitykset
  • Pidä esityksen rakenne eheänä ja tiiviinä. Yksi minuutti suomenkielistä puhetta vastaa noin 90 sanaa. Tämä on hyvä nyrkkisääntö valmista tekstiä kirjoitettaessa.
  • Esiintyjien vaihtuessa suunnittele etukäteen:
    • mikrofonien vaihto
    • esityskalvojen vaihto
    • koreografia (mistä suunnasta seuraava esiintyjä tulee, ja mihin itse poistut)